شما

مرکز مطالعات حکمت – دانش و فن معماری و شهرسازی ایرانی اسلامی

اخباری از مسابقه طراحی نمای برج هزاره

فرستادن به ایمیل چاپ مشاهده در قالب پی دی اف
برج سازی مد شده است
 
مدیر عامل مرکز مطالعات و تحقیقات شهرسازی و معماری ایران به برج‌سازان توصیه کرد که برج نسازند! او گفت: برج‌سازی مد شده و دلیلش هم این است که جریان سرمایه، مسیر اندیشمندانه‌ا‌ی ندارد و سرمایه‌ها ناگزیر، در ساختمان‌سازی بروز می‌کنند.
مهندس حمیدرضا سپهری درباره برگزاری مسابقه طراحی نمای برج‌های هزاره سوم گفت: «دیدیم نمای این ساختمان می‌تواند به مسابقه گذاشته شود. چون یک ساختمان خاص است. کنار چندین شریان خاص قرار دارد. نزدیک به سی و شش هزار مترمربع، نمای تخت و منظر شهری دارد. خیلی ساختمان می‌بینیم که شاید از این برج هم ارتفاع بیشتری داشته باشند، ولی منظر شهری ندارند. شکل و مکان این برج این حساسیت را داشت که بتوانیم به مسابقه بگذاریمش. البته به مسابقه­ای محدود فکر کرده بودیم. ولی با دوستان که مشورت کردیم، نتیجه گرفتیم که مسابقه عام باشد تا ایده‌های بیشتری دریافت کنیم.»
مدیر عامل مرکز مطالعات و تحقیقات شهرسازی و معماری ایران با تأکید بر این که در حال حاضر مقررات و ضوابط خاصی برای نمای ساختمان‌ها نداریم، گفت:« البته شهرداری تلاش می‌کند که یک سری قوانین و مقررات ایجاد کند اما قوانین و مقررات نباید کمی باشند. مثلاً این درست نیست که بگوییم اگر نما قوس پنج­وهفت داشته باشد، اسلامی ایرانی است و در غیر این صورت، اسلامی ایرانی نیست! الان وقتی می‌روید دستور نقشه بگیرید، کتابچه راهنما را که نگاه کنید، فقط ضابطه‌‌های کمی نوشته شده‌اند. در حالی که ضابطه‌هایی که ساختمان را دارای کیفیت می‌کنند، ضابطه‌های کیفی هستند.»
به گفتة سپهری، این روزها به اشتباه، تهران را الگوی شهرهای ایران می‌دانند و این باعث شده که وقتی ساختمانی در تهران ساخته می‌شود، در شهرهایی که هیچ سنخیتی با تهران ندارند، ساختمان‌هایی درست مانند بنای ساخته شده در تهران، ساخته می­شود و چون الگوبرداری‌شان کمی بوده و نه کیفی، بنابراین ساختمان کیفیت لازم را نخواهد داشت.
او همچنین گفت:«در دوران معاصر معماری‌هایمان یکسان و شهرهایمان شبیه به هم شده‌اند. یعنی اگر اسلایدی داشته باشید که در آن عنصر خاصی که می‌شناسید، نباشد، نمی‌توانید بگویید این نیویورک است یا شیکاگو یا سن فرانسیسکو یا لندن! من عکس‌‎هایی از تهران را به همکلاسی‌هایم در آمریکا نشان دادم. یکی­شان که معماری اهل قاهره بود، گفت اینجا شبیه قاهره است. پس چیزی که معماری‌ها را از هم متمایز می‌کند، رموز کیفی کار ماست.»
سپهری معتقد است که یکی از مشکلات معماری امروز ما، جریان مدسازی است. در حالی که مد، فقط در کوتاه مدت جواب می‌دهد. او تاکید می‌کند:« همان‌طور که مد لباس زود به زود عوض می‌شود، اگر معماری‌مان را هم تابع مد کنیم، آن وقت با مصالح ماندگاری که می‌توانند 100 سال یا بیشتر دوام بیاورند، مثل لباس و پارچه رفتار کرده‌ایم و خانه‌هایمان زود کلنگی می‌شوند. الان خانه‌های سی سالة تهران دارند  کلنگی می‌شوند. منظور از کلنگی هم این است که زمین‌شان آن‌قدر ارزش پدا کرده که بافایده­تر است، ساختمان را خراب کنند و چند طبقه بسازند. اما چرا اصلاً باید چند طبقه بسازند؟! چه ضرورتی دارد؟ این ساخت و سازها، ضرورت‌های زندگی‌شناسانه و مهندسی ندارند. ضرورت‌های سوداگرانه مطرح است. برای همین است که می‌بینیم خیلی خانه ساخته شده ولی چراغ‌هایشان خاموش است.»
مهندس حمیدرضا سپهری گفت:« جالب است که سردمداران این مدسازی، خودشان در امورشان اندیشمندند. یعنی این ولوله را نه در توکیو می‌بینیم نه در آمریکا. معلوم نیست چرا ما این طوری هستیم. به نظرم باید جلوی مدسازی در معماری را بگیریم. باید کیفی‌سازی و نمونه‌سازی رایج شود. شاید مسابقه­هایی چون مسایقة طراحی نمای برج­های هزارة سوم، بستری شوند برای ایجاد ساختمان‌های باکیفیت.»
گفتنی است مسابقه طراحی نمای برج‌های هزاره سوم توسط مرکز مطالعات و تحقیقات شهرسازی و معماری ایران به همراه معاونت شهرسازی و معماری شهرداری تهران و تعاونی مسکن آشیانه هلی کوپتر برگزار شده است. طی این مسابقه از معماران و علاقه‌مندان و صاحب‌نظران خواسته شده تا طرحی را برای نمای سازه‌های فلزی ساخته شدة این برج که در بزرگراه همت جنب خیابان شیخ بهایی واقع شده، ارائه دهند. علاقمندان برای کسب اطلاعات بیشتر می‌توانند به سایت http://tmts.icae.ir مراجعه کنند


گفتنی است نتایج این مسابقه چندی پیش اعلام شد و نمایشگاه آثار 9 اسفند افتتاح شد.نتایج مسابقه طراحی نمای برج‌های هزاره سوم اعلام شد
 
مراسم اختتامیه مسابقه طراحی نمای برج‌های هزاره سوم، ا سه شنبه 9 اسفندماه برگزار شد. بخشی از بیانیه هیئت داوران به این شرح است:
... در نهايت پنج طرح جهت بازبيني نهايي مورد توجه قرار گرفت كه عبارتند از کد های شماره:
- 1232543 (اقاي سعيد سرایی)/  1962863 (خانم مولود جلالي فر)/ 1245000 (آقاي احسان صالحي فر)/  1247219 (آقاي نيما ميرزا محمدي)/ 1373413 (آقاي سعيد فروغي)
و در مرحله بعد با توجه به مشتركات طرح¬هاي پنجگانه و توجه به معيارهای مورد نظر، طرح¬هاي شامل شرايط اول تا سوم بشرح زير برگزيده شدند:
- طرح برگزيده اول: کد 1232543 جناب آقاي سعيد سرایي/ طرح برگزيده دوم: کد 1962863 سركار خانم مولود جلالي فر/ طرح برگزيده سوم: به طور مشترك به: کد 1245000 جناب آقاي احسان صالحي فر و کد 1247219 جناب آقاي نيما ميرزا محمدي
هيأت داوران همچنين با توجه به امكان تغيير كاربري برج به كاربري غير مسكوني جدا از طرح¬هاي منتخب مسكوني پنج طرح ديگر كه به نوعي تناسب بيشتري با كاربري غير مسكوني داشتند را در قالب توصيه براي سفارش دهنده طرح به شرح زير انتخاب نمودند. که به ترتیب عبارتن از کدهای شماره:
1- 1397625 (آقاي آذين شهرياري)/ 2- 1240895 (آقاي احسان رئوف)/ 3- 1215095 (خانم فهيمه حاج فتحلعي¬ها)/ 4- 3514870 (آقاي امير محمد مهدي¬زاده سراج)/ 5- 1229300 (آقاي امير قاسم پور)...
داوران این مسابقه شامل

·      مهندس ایرج کلانتری

·      مهندس حسین شیخ زین الدین

·      مهندس کامران صفامنش

·      دکتر مهدی حجت

·      دکتر رسول میرقادری

بوده است.